ΜΑΥΡΟ ΨΩΜΙ # Τρίτη 03-12-2013 / Ώρα 21.15 #

Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους με το Ινστιτούτο Θερβάντες και την Πρεσβεία της Ισπανίας παρουσιάζοντας την ισπανική ταινία Μαύρο Ψωμί (Pa Negre 2010) του σκηνοθέτη Agustí Villaronga. Ένα εικαστικό κινηματογραφικό διαμάντι που θα προβληθεί την Τρίτη 03-12-2013 Ώρα 21.15 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Υπόθεση:

Στην καταλανική εξοχή των σκληρών μεταπολεμικών χρόνων  ο Αντρέου, ένα παιδί, βρίσκει τα πτώματα ενός άνδρα και του γιου του. Οι Αρχές θεωρούν αυτουργό τον πατέρα του μικρού και ο Αντρέου, για να τον βοηθήσει, προσπαθεί να ανακαλύψει ποιοι είναι οι πραγματικοί ένοχοι. Σε αυτή την αναζήτηση, η παιδική του συνείδηση έρχεται αντιμέτωπη με έναν κόσμο ενήλικο γεμάτο ψέματα.

Η ταινία, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα και σε άλλα έργα του συγγραφέα Emili Teixidor, αποφεύγει την ηθογραφία και το χρονογράφημα για να επικεντρωθεί στους χαρακτήρες των ηρώων και τα αισθήματά τους, μέσω των οποίων σκιαγραφούνται οι τρομακτικές συνέπειες του ισπανικού εμφύλιου πολέμου.

Η ταινία βραβεύτηκε με 9 βραβεία Γκόγια 2011 μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και καλύτερου σκηνοθέτη, 15 βραβεία Gaudí 2011 και με το Αργυρό Κοχύλι καλύτερης ηθοποιού του Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2010. 

Tagline: Τα ψέματα των ενηλίκων δημιουργούν μικρά τέρατα.

Σκηνοθεσία: Agustí Villaronga  (Αγουστί Βιγιαρόνγκα)

Ηθοποιοί: Φρανσέσκ Κολομέρ, Μαρίνα Κόμας, Νόρα Νάβας, Ροζέρ Κασαμαγιόρ, Λουίσα Καστέγ, Μερσέ Αράνεγα, Μαρίνα Γκατέγ, Ελίσα Κρεουέτ..

Αυθεντικός Τίτλος: Pa negre

Είδος: Δραματική

Διάρκεια: 108′

Γλώσσα: Καταλανικά, Ισπανικά 

Χώρα: Ισπανία

Ο σκηνοθέτης της ο Αγουστί Βιγιαρόνγκα (Μαγιόρκα, 1953) είναι επίσης ηθοποιός και σεναριογράφος. Εκτός από το Μαύρο Ψωμί, που εκλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ισπανία ως υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας (2011), έχει γυρίσει τις ταινίες Πίσω από το τζάμι (1987), 99.9 (1997), Η θάλασσα (2000), Άρο Τολμπούκιν: στο μυαλό του δολοφόνου (2002). Έχει συμμετάσχει σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως το Berlinale, το Φεστιβάλ Καννών και το Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν.

Advertisements