«Νεοναζί: το ολοκαύτωμα της μνήμης» | Τετάρτη 19-02-2014 | Ώρα 8.00 μμ |

Ενα ντοκιμαντερ μΕσα στο ντοκιμαντΕρ, για τη μνημη και τη ληθη.

Περίληψη:

Μια μέρα μετά τις εκλογές του Μαΐου, η είδηση κάνει τον γύρο των τηλεοπτικών σταθμών: η Χρυσή Αυγή έλαβε 1.000 ψήφους στα μαρτυρικά Καλάβρυτα και Δίστομο. Δυο πόλεις που σημαδεύτηκαν από τη ναζιστική θηριωδία, παρουσιάζονται να νομιμοποιούν με την ψήφο τους, τους «πολιτικούς απογόνους» των δολοφόνων τους, σύμφωνα με τα ΜΜΕ. Τις αμέσως επόμενες μέρες, στην ερώτηση αν είναι νεοναζί και σχετίζονται με τον Χίτλερ, οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής απαντούν: «οι δημότες στα Καλάβρυτα και το Δίστομο απάντησαν ήδη, με την ψήφο τους». Η ιστορική μνήμη έχει εξασθενίσει ή πρόκειται για μια κατασκευασμένη είδηση;

Η απάντηση βρίσκεται στο Λύκειο Διστόμου, όπου οι μαθητές του παρακολουθούν ένα ντοκιμαντέρ για τα ναζιστικά εγκλήματα στα Καλάβρυτα, στον Χορτιάτη και στο Άουσβιτς. Η συζήτηση που ακολουθεί γρήγορα επεκτείνεται, σε θέματα όπως η αντίσταση στην γερμανική κατοχή. Μήπως έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι αν οι αντάρτες δεν προκαλούσαν με την δράση τους, τους Γερμανούς, δεν θα υπήρχαν και Ολοκαυτώματα;

Αυτή την τελευταία άποψη υποστηρίζει ο γιος ενός διαβόητου Έλληνα δωσίλογου. Ο πατέρας, υπουργός Προπαγάνδας στην κυβέρνηση Τσιρονίκου – την τελευταία φιλοναζιστική κυβέρνηση φάντασμα – το έσκασε το 1944 συνοδεύοντας τα γερμανικά στρατεύματα που αποχωρούσαν. Ο γιος ήταν υποψήφιος του ΛΑΟΣ στις εκλογές και τώρα προσχώρησε στην Χρυσή Αυγή.

Πίσω στο Λύκειο του Διστόμου, οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με μια ιστορική αλήθεια: δεν υπήρξαν μόνο Έλληνες θύματα, αλλά και Έλληνες που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή. Από το ντοκιμαντέρ που παρακολουθούν, μαθαίνουν ότι τα Τάγματα Ασφαλείας και όχι οι Γερμανοί, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην σφαγή στο Χορτιάτη και συμμετείχαν στη σφαγή στην ίδια την πόλη τους.

Μπορεί να προχωρήσει προς τα μπρος, μια χώρα που δεν γνωρίζει το παρελθόν της;

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Στέλιος Κούλογλου
Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Γραφικά: Νίκος Πολίτης
Μοντάζ – Μιξάζ: Χρήστος Γάκης
Οργάνωση παραγωγής: Νίκος Θωμόπουλος
Υπεύθυνη έρευνας: Ελένη Μπέλλου
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Τάνια Γεωργουπλή, Ελένη Κωνσταντινίδου
Φωτογραφία: Νίκος Θωμόπουλος / Μανώλης Κονσολάκης / Χρήστος Αναγνωστόπουλος
Βοηθός Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Παραγωγή: 1984 Productions – tvxs.gr
Διανομή: 1984 Productions
Διάρκεια: 90 λεπτά.

«Kινηματογραφική αρτιότητα ..Ο Στέλιος Κούλογλου έχει δώσει εξετάσεις πολλές φορές .. και πάντα περνάει με άριστα» (Cinemad)

«Σημαντική βοήθεια στον αντιφασιστικό αγώνα» (εργατική Αλληλεγγύη)

«Επίκαιρα ερωτήματα, συγκινητική αφήγηση, μεγάλη εκπαιδευτική αξία» (Αθηνόραμα)

«Η νέα φρικτή μας πραγματικότητα» (Τα Νέα)

«Συγκλονιστικές μαρτυρίες, άγνωστο αρχειακό υλικό, αφοπλιστικά λόγια των μαθητών του Λυκείου στο Δίστομο» (Η Αυγή)

«Πρέπει να το παρακολουθήσει όλη η νεολαία» (Cine.gr)

ΒιογραφικΟ Στέλιου ΚοΥλογλου

Σποκούλογλουυδές σε Παρίσι και  Τόκιο. Ανταποκριτής  για την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση στο Παρίσι (1983-84), στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της περεστρόικα (1989-93) και κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία (92 – 95). Τακτικός συνεργάτης στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα του γαλλογερμανικού καναλιού  ARTE, « 7 heure et  demi ».

Αρχισυντάκτης και παραγωγός του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» (1996-2012), μιας εβδομαδιαίας σειράς ντοκιμαντέρ με θέματα επικαιρότητας,  που έχει βραβευτεί 4 φορές ως το καλύτερο  ενημερωτικό  πρόγραμμα της ελληνικής τηλεόρασης. Έχει κερδίσει το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ για μια σειρά ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο (2000), καθώς και βραβείο  Eurocomenius  για την ταινία “The Death Match”(2002). Παραγωγός και σκηνοθέτης πολλών ντοκιμαντέρ και ρεπορτάζ μεγάλου μήκους  για το ARTE και την ΕΡΤ, συμπεριλαμβανομένων των : «Whistleblowers»(2004), «Welcome to Europe»(2011), «Oligarchia»(2012) και το  βραβευμένο διεθνώς ντοκιμαντέρ (Seoul 2009, Saragosa 2010) «Apology of an Economic Hit Man»(2008).

Advertisements