Το 7o Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών στη Λαμία# Πέμπτη 13-03 & Παρασκευή 14-03|Ώρα 21.00 #

Πολιτιστικό Κέντρο Λαμίας  | Λεωνίδου 9-11 | 2ος Όροφος
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ | 7th ISFFA 2013

Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας έχουν την χαρά να προσκαλούν τους  φίλους του κινηματογράφου και της επιστήμης την Πέμπτη 13-03 και την Παρασκευή 14-03 στις 9.00 μμ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαμίας όπου θα προβληθούν ταινίες που έχουν ξεχωρίσει και βραβευθεί στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας (ISFFA) αποτελεί διοργάνωση του Κέντρου Επιστήμης, Κοινωνίας και Τέχνης – CAID και φέτος πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 88 ταινιών από 20 χώρες στο διάστημα 24/10-1/11/2013 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στο Ινστιτούτο Θερβάντες και στον Πολυχώρο Caid.

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014 Ώρα 21.00 

Θέμα:Διάστημα-

αστρονομία

Chasing the space phantoms (27′ )|Βραβείο επικοινωνίας της επιστήμης
Ένα σωματίδιο φάντασμα …

Chasing the Space Phantoms 2
Το Δεκεμβρίο του 1930 o αυστριακός φυσικός Wolfgang Pauli διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο ποσό της ενέργειας που προέρχεται από τον ήλιο εξαφανίζεται κάπου.  Όμως, σύμφωνα με το νόμο της διατήρησης της ενέργειας κάτι τέτοιο απλά δεν θα μπορούσε να συμβεί. Ως εκ τούτου, υπήρχε ένα στοιχειώδες σωματίδιο άγνωστο στους επιστήμονες μέχρι τότε, το οποίο φέρει την ενέργεια. Το όνομα στο μυστηριώδες σωματίδιο-φάντασμα δόθηκε δύο χρόνια αργότερα από έναν Ιταλό, τον Enrico Fermi. «Neutrino»=μικρό νετρόνιο στα ιταλικά. Ένα πολύ μικρό ουδέτερο σωματίδιο. Αυτή ήταν η αρχή της ιστορίας της αναζήτησης του νετρίνο, του πιο μυστηριώδους κατοίκου του Σύμπαντος. Ένα σωματίδιο-φάντασμα …

Εταιρεία: Roscosmos TV-Studio
Χώρα: Ρωσία

Mystery of Dark Matter (52′ )|Βραβείο Καλύτερης ταινίας
Σε αυτή τη σκοτεινή ενέργεια βρίσκεται το μέλλον του σύμπαντος …

Le mystère de la matière noire

Το σύμπαν αποτελείται από άτομα . Εσύ, εγώ , τα αστέρια , o ήλιος, ολόκληρο το σύμπαν αποτελείται από άτομα . Αυτό είναι ό, τι νομίζετε και αυτό είναι σίγουρα αυτό που διδασκόμαστε. Και, όμως , σήμερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Στην πραγματικότητα, τα άτομα μπορούν να αποτελούν μόνο το 5 % του σύμπαντος. Το υπόλοιπο 95 % πιστεύεται ότι είναι μια μυστηριώδης μορφή της ύλης και της ενέργειας, που ονομάζεται σκοτεινή ύλη επειδή είναι αόρατη σε εμάς  και  δεν γνωρίζουμε τίποτα.

Το πρόβλημα είναι ότι όσο περισσότερο φαίνεται να τελειοποιούμε τα μέσα έρευνας, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται η έκταση της άγνοιάς μας. Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης , εργαστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν ριχτεί σε μια τρελή κούρσα . Ποιος θα είναι ο πρώτος που θα καταλάβει τι συνιστά το 95 % του σύμπαντος; Ποιος θα είναι ο πρώτος που θα συλλάβει έστω και ένα μόνο σωματίδιο της σκοτεινής ύλης; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Επειδή σε αυτή τη σκοτεινή ενέργεια βρίσκεται το μέλλον του σύμπαντος .

Εταιρεία: Arte France
Χώρα: France

Copernicus,Brahe, Kepler:three great astronomers (30′ )|Ίδρυμα Ευγενίδου
Κοπέρνικος, Μπράχε, Κέπλερ: Τρεις σπουδαίοι αστρονόμοι

09

Οι ζωές και οι περιπέτειες του Κοπέρνικου, του Κέπλερ και του Μπράχε, σε μια συναρπαστική εποχή, όταν ένα νέο όραμα για τον κόσμο, γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες των αστεριών!
Αυτοί  οι μεγάλοι αστρονόμοι άλλαξαν μια για πάντα, τον τρόπο που οι άνθρωποι κοιτάνε τον ουρανό!

Σκηνοθεσία: Panos Anestis

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 ‘Ωρα 21.00

Θέμα: Ιατρική-

Νευροεπιστήμες

Brain Doping (52′)|Βραβείο Καινοτομίας και Τεχνολογίας 
Can popping pills make you smarter?|
Μπορούν τα χάπια να μας κάνουν εξυπνότερους;

Doping fuers Gehirn 01

Ο ρυθμός της κοινωνίας μας γίνεται όλο και πιο γρήγορος. Πολλοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη πίεση – ακόμα και με φαρμακευτική αγωγή. Νέες μελέτες δείχνουν ότι η πλειοψηφία από εμάς, θα ήταν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν αναβολικά, αν ήταν ελεύθερα διαθέσιμα. Όμως μπορούν τα χάπια νοημοσύνης να εγγυηθούν έναν νέο κόσμο/ «Brave New World»; Η ταινία ξεκινά ένα ταξίδι μέσα στα ερευνητικά εργαστήρια εγκεφάλου της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Αυστραλίας για να αποκαλύψει πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον εγκέφαλό μας. 

κάμερα: Christian Schidlowski, Sascha Kellersohn, Peter Heap
μοντάζ & ήχος: Hannah Leonie Prinzler

HOW SYNAPSES SPARK (8′) | Ειδική Μνεία
Μία παραγωγή του Ινστιτούτου Max Planck

bonhoeffer_vorschau

Η διαδικασίες μάθησης και μνήμης αφήνουν πίσω ανατομικώς ορατά ίχνη. Ο Tobias Bonhoeffer ήταν ο πρώτος που τα παρατήρησε. Μαζί με την ομάδα του, εξετάζει τα σημεία επαφής μεταξύ των νεύρων, τα λεγόμενα «dendrical thorns»/αγκάθια, και συνάψεις. Ο ερευνητής ανακάλυψε ότι κατά την εκμάθηση κάποια αγκάθια πρωτοαναπτύσσονται και άλλα εξαφανίζονται.

σκηνοθέτης/σεναριογράφος/παραγωγός : Anna Massih
editor: Thomas Schwendemann
A film of Max Planck Society / Science and Corporate Communication

What are animals thinking?( 53′)|Επίσημη συμμετοχή 7 ISFFA 2013
Τι σκέφτονται τα ζώα;

what-animals-thinking-vi
Οι άνθρωποι έχουν πολλάκις αναρωτηθεί πώς τα ζώα βλέπουν τον κόσμο και εμάς. Μήπως ο σκύλος σας μπορεί να αισθανθεί πραγματικά κρίμα όταν σας δίνει αυτό το περίφημο «ένοχο βλέμμα;» Τι κρύβεται πίσω από την «συλλογική ευφυΐα» της μούχλας ή μιας κυψέλης μελισσών; Πώς μπορούν τα περιστέρια να βρίσκουν το δρόμο τους στο σπίτι πάνω από εκατοντάδες μίλια άγνωστου εδάφους; Σε αυτό το επεισόδιο της «NOVA scienceNOW», ο David Pogue συναντά και ανταγωνίζεται ένα θηριοτροφείο έξυπνων πλασμάτων, που αμφισβητούν τις προκαταλήψεις σχετικά με το τι κάνει «εμάς» διαφορετικούς από «αυτούς», επεκτείνοντας την κατανόησή μας για το πώς τα ζώα πραγματικά σκέφτονται.

Παραγωγή: Michael Bicks/ Anna Lee Strachan/ Joshua Seftel/ Tobey List/ Paula S. Apsell (Senior executive)/ Julia Cort (executive)
Σκηνοθεσία: Michael Bicks/ Anna Lee Strachan
WGBH Educational Foundation/ NOVA

7 ISFFA 2013 | 7 International Science Film Festival Athens

Advertisements