ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ # ΠΕΜΠΤΗ 31-07-2014 |ΩΡΑ 21.30 # ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ

Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας και η ΙΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σας προσκαλούν την Πέμπτη 31-07-2014 ώρα 21.30 στο Κάστρο Λαμίας, όπου θα προβληθεί η ταινία “Τα φτερά του έρωτα” του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Βιμ ΒέντερςΕίσοδος ελεύθερη.

Der Himmel Uber Berlin

«ΥπAρχουν Αγγελοι στους δρOμους του ΒεροΛΙνου».
ΕμπνευσμΕνη απΟ τις EλεγεΙες του NτουΙνο του PΙλκε.
BραβεΙο ΣκηνοθεσΙας  ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΜ ΒΕΝΤΕΡΣ στο ΦεστιβΑλ KαννΩν 1987.

Υπόθεση:  Στο χωρισμένο από το τείχος Βερολίνο, άγγελοι περιπλανιούνται στους δρόμους, ακούγοντας τις σκέψεις των ανθρώπων. Ένας από αυτούς ερωτεύεται μια ακροβάτισσα του τσίρκου. Τα αισθήματά του για αυτήν είναι τόσο έντονα που ζητά να χάσει το προνόμιο της αθανασίας και να γίνει θνητός. Επιλέγει να αφήσει την αθανασία και την αιωνιότητα και να «οξειδωθεί μες στη νοτιά των ανθρώπων», να σταματήσει να παρακολουθεί (με την ασπρόμαυρη ματιά του) τη ζωή και να τη ζήσει σαν άνθρωπος. Ο άγγελος Damiel θα «εκπέσει» με τη θέλησή του, στους περιορισμούς του χρόνου, στην αρρώστια, τον πόνο και στο θάνατο, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να αγγίζει, να αισθάνεται, να ζήσει τον έρωτά του για τη Marion, να νοιώσει όλα αυτά τα απλά και καθημερινά που τα συνοψίζει ο Peter Falk μπροστά από μία καντίνα, ξημερώματα: «To smoke, and have coffee–and if you do it together, it’s fantastic. To draw, and when your hands are cold you rub them together..”

Der Himmel Uber Berlin (Γερμανία – Γαλλία , 1987 ) //
Σκην. Βιμ Βέντερς//     Φωτογραφία. Χένρι Aλεκάν //
Πρωταγωνιστούνς : Μπρούνο Γκανζ, Πίτερ Φολκ, Σολβάιγκ Ντομάρτιν, Οτο Σάντερ// Γλώσσα: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Τούρκικα, Εβραϊκά, Ισπανικά//
Διάρκεια: 127’ //     Υπότιτλοι: Ελληνικοί //

Συνοπτική κριτική: Το μοτίβο της περιπλάνησης γίνεται εδώ «εσωτερική» υπόθεση, τα μαγικά ασπρόμαυρα κάδρα του Ανρί Αλεκάν συνθέτουν μια αξέχαστη βερολινέζικη «συμφωνία της μεγαλούπολης» και ο Βέντερς μας ψιθυρίζει τρυφερά μελαγχολικές ιστορίες για τον άντρα και τη γυναίκα («τη σπουδαιότερη ιστορία απ’ όλες»), την αθωότητα και τη σοφία, την Ευρώπη και την Αμερική, τον κινηματογράφο (τη ζωή που ονειρευόμαστε) και τη ζωή που ζούμε. (αθηνόραμα)

TRIVIA

  • Όλες οι ασπρόμαυρες σκηνές γυρίστηκαν μέσα από ένα χειροποίητο φίλτρο κατασκευασμένο από μια γυναικεία κάλτσα που ανήκε στην γιαγιά του κινηματογραφιστή Henri Alekan.
  • Καθώς απαγορευόταν το γύρισμα στο πραγματικό Τείχος του Βερολίνου, αναγκάστηκαν να φτιάξουν δύο αντίγραφα .  Το πρώτο ψεύτικο τείχος «στράβωσε» στη βροχή, επειδή ο ανάδοχος εξαπάτησε τους παραγωγούς και το κατασκεύασε από ξύλο.

 

Advertisements