TABU – ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ # ΤΡΙΤΗ 24-03-2015 | ΩΡΑ 21.15 #

Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας σας προσκαλούν την Τρίτη 24-03-2015 ώρα 21.15 , στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας στην προβολή της ταινίας «Χαμένος Παράδεισος» (ΤΑΒU), μία γοητευτική, ρομαντική και σκηνοθετικά πρωτότυπη δημιουργία του Πορτογάλλου σκηνοθέτη Μιγκέλ Γκόμεζ, που βραβεύτηκε διπλά στο 62ο Φεστιβάλ Βερολίνου.  Είσοδος ελεύθερη.

Βραβείο FIPRESCI στο 62ο Φεστιβάλ Βερολίνου
Βραβείο Alfred Bauer Award στο 62ο Φεστιβάλ Βερολίνου του 2012
Βραβειο κοινου στο Διεθνες φεστιβαλ κινηματογραφου Las Palmas

Η Αουρόρα, μία εκκεντρική κι οξύθυμη ηλικιωμένη γυναίκα, η υπηρέτριά της, Σάντα, από το Πράσινο Ακρωτήριο και η γείτονισσά τους, η Πιλάρ, μία γυναίκα αφοσιωμένη στο κοινό καλό, ζουν στον ίδιο όροφο μιας πολυκατοικίας στη Λισαβόνα. Όταν η ηλικιωμένη πεθάνει, οι άλλες δύο θα ανακαλύψουν ένα κεφάλαιο από το παρελθόν της, ξεδιπλώνοντας μία ιστορία έρωτα κι εγκλήματος με φόντο μια Αφρική βγαλμένη από ταινία δράσης, που ξεκινάει ως εξής: «Η Αουρόρα είχε μια φάρμα στην Αφρική, στους πρόποδες του όρους Ταμπού..»

Παραγωγή: Σάντρο Αγκιλάρ, Λουίς Ουρμπάνο
Σκηνοθεσία: Μιγκέλ Γκομέζ
Σενάριο: Μιγκέλ Γκομέζ, Μαριάνα Ρικάρντο
Φωτογραφία: Ρούι Πόσας
Μοντάζ: Τέλμο Τσούρο, Μιγκέλ Γκομέζ
Πρωταγωνιστούν: Τερέσα Μαντρούγκα, Λάουρα Σοβεράλ, Ανα Μορέιρα, Ενρίκε Εσπίριτο Σάντο, Καρλότο Κότα
Διάρκεια: 110 λεπτά
Πορτογαλία, Γερμανία, Βραζιλία, Γαλλία, 2012, Ασπρόμαυρο

TRIVIA

  • Η ταινία αποτελείται από δύο μέρη, το πρώτο «Paradise Lost»(Χαμένος Παράδεισος) που διαδραματίζεται στη σύγχρονη Λισαβόνα  και το δεύτερο «Paradise»(Παράδεισος) που διαδραματίζεται πενήντα χρόνια νωρίτερα στην Αφρική.
  • Η δεύτερη ιστορία, με τον τίτλο «Παράδεισος», δοσμένη στο στιλ του βωβού κινηματογράφου, παρουσιάζεται χωρίς διαλόγους, μόνο με την αφήγηση «οφ» του Τζιάν Λούκα και είναι γυρισμένη σε φιλμ των 16mm (σε αντίθεση με την πρώτη ιστορία, που είναι γυρισμένη σε φιλμ των 35 mm).
  • O τιτλός και η δομή της ταινίας αποτελούν σαφή αναφορά στην τελευταία ταινία του Μουρνάου.(F. W. Murnau)
  • Το όρος Ταμπού δεν είναι πραγματική ονομασία.

Μια μικρή, αναπάντεχη έκπληξη από την Πορτογαλία είναι αυτό το «Ταμπού» του Μιγκέλ Γκομές, πρώην κριτικού του κινηματογράφου. Η νέα του ταινία, είναι μια πανέμορφη, ποιητική ταινία, γυρισμένη σε μαυρόασπρο φιλμ, με έναν τίτλο αναφορά στην κλασική ταινία του Μουρνάου.[…] Με εικόνες εικαστικά πανέμορφες (τόσο στις σκηνές των Χριστουγέννων στη Λισαβόνα όσο κα στις σκηνές στη Μοζαμβίκη) και με ένα έξυπνα αναπτυγμένο ρυθμό που σε παρασύρει στη μαγεία του, ο Γκομές κατάφερε να φτιάξει μια συναρπαστική, πρωτότυπη ταινία, με τις εικόνες της να χαράσσονται στη μνήμη του θεατή. (Νίκος Φενεκ Μικελίδης Enet.gr)

Αριστοτεχνικά δομημένος και με μία ζεστή ψυχή στο επίκεντρο της ιστορίας του, ο «Χαμένος Παράδεισος» είναι μια ταινία για τη νοσταλγία, τα περασμένα μεγαλεία της ζωής και το όνειρο, που παραμένει τόσα χρόνια μετά μέσα μας. Με άλλα λόγια, είναι μια ταινία για την ίδια τη ζωή. Επίσης, θα αλλάξει ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο θα αντικρίζετε, πλέον, έναν κροκόδειλο. Δείτε το. (Δημήτρης Δημητρακόπουλος freecinema.gr )

Επεξεργάζεται την κινηματογραφική φόρμα μ’ έναν αληθινά μεταμοντέρνο τρόπο, παίρνοντας μια πρακτική αδυναμία του παρελθόντος του σινεμά και μεταβάλλοντάς τη σε νοηματικό πλεονέκτημα: τα λόγια δεν έχουν καμιά αξία, όταν ο άνθρωπος μπορεί να πράττει. (Λήδα Γαλανού flix)

Γοητευτικός, ρομαντικός και σκηνοθετικά πρωτότυπος φόρος τιμής στο βωβό σινεμά και το αριστουργηματικό «Ταμπού» των Μουρνάου και Φλάερτι του 1931. Μια σινεφίλ και συγκινητική, τολμηρά μοντέρνα και οικεία παλιομοδίτικη κινηματογραφική πρόταση, βραβευμένη διπλά στο Φεστιβάλ Βερολίνου.(αθηνόραμα)

Δήλωση σκηνοθέτη: «Το Tabu είναι μια ταινία για το πέρασμα του χρόνου, για πράγματα που εξαφανίζονται και μπορεί να υπάρχουν μόνο ως ανάμνηση, φαντασμαγορία, εικόνες – ή ως σινεμά, που τα αθροίζει όλα αυτά. Υπάρχει ένα τεράστιο χρονικό κενό στην ταινία καθώς πάμε πίσω πενήντα χρόνια. Περνάμε από την εποχή του γήρατος στη νιότη, από τον πονοκέφαλο και την ενοχή στην εποχή της υπερβάσης, από μια μετα-αποικιακή κοινωνία στην εποχή της αποικιοκρατίας. Είναι μια ταινία για πράγματα που έχουν σβήσει: ένα άτομο που πεθαίνει, μία χαμένη κοινωνία, μια εποχή που μπορεί να υπάρχει μόνο στη μνήμη αυτών που την έζησαν. Θέλαμε λοιπόν να συνδέσουμε αυτή την απώλεια με έναν κινηματογράφο που έχει εκλείψει. Έτσι επιλέξαμε να γυρίσουμε την ταινία σε ασπρόμαυρο φιλμ, το οποίο είναι επίσης στα πρόθυρα της εξαφάνισης. »

MiguelGomesΜΙΓΚΕΛ ΓΚΟΜΕΖ: Γεννημένος στη Λισαβόνα το 1972. Σπούδασε στην Κινηματογραφική και Θεατρική Σχολή της Λισαβόνας, κι εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου από το 1996 έως το 2000. Σκηνοθέτησε πολλές ταινίες μικρού μήκους και βραβεύτηκε σε φεστιβάλ όπως του Όμπερχάουζεν, Μπέλφορτ και Βίλα Ντε Κόντε, ενώ συμμετείχε και στα φεστιβάλ του Λοκάρνο, Ρότερνταμ, Μπουένος Άιρες και Βιέννη. Το «The face you deserve» (2004) είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Το 2008, παρουσίασε την ταινία «Our beloved month of August» στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ αργότερα επιλέχτηκε και σε άλλα 40 διεθνή φεστιβάλ, όπου βραβεύτηκε πολλάκις. O «Χαμένος Παράδεισος» είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του.