8Ο ΔΙΕΘΝEΣ ΦΕΣΤΙΒAΛ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ # ΠΕΜΠΤΗ 14-05 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-05|ΩΡΑ 20.00 #

Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας έχουν την χαρά να σας προσκαλούν για δεύτερη συνεχή χρονιά στην προβολή ταινιών με επιστημονικό ενδιαφέρον, την Πέμπτη 14-05 και την Παρασκευή 15-05 στις 8.00 μμ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Δ. Λαμίας (Λεωνίδου 9-11 | 2ος Όροφος)Θα προβληθούν ταινίες που ξεχώρισαν και βραβεύθηκαν στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας |8th ISFFA 2014

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

 Το Caid- Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης διοργάνωσε για 8η συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών στο Ινστιτούτο Θερβάντες από τις 31 Οκτωβρίου έως και τις 7 Νοεμβρίου 2014, περιλαμβάνοντας πληθώρα αξιόλογων επιστημονικών ταινιών από όλο τον κόσμο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών απευθύνεται κυρίως στο νεανικό κοινό, και έχει στόχο την προώθηση της επιστήμης χρησιμοποιώντας ένα απλό και άμεσο μέσο, όπως ο κινηματογράφος.

ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2015 ΩΡΑ 20.00

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

  • Brain Computer Interface |Διεπαφή εγκεφάλου με τον υπολογιστή (9’)
8ISFFA5
Παραγωγός: Massih 
Χώρα: Germany
Σκηνοθέτης: Malte Linde 
Εταιρεία: Max Planck Society 
Special Mention

Οι επιστήμονες είναι ικανοί να εκτιμήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ανθρώπου μέσω σημάτων EEG (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα). Αλλά ποια σήματα ανήκουν σε ποιες σκέψεις; Bernhard Schölkopf και η ομάδα του θέλουν να αποκρυπτογραφήσουν αυτόν τον κώδικα και να αναπτύξουν έναν πανίσχυρο σύστημα διεπαφής εγκεφάλου με υπολογιστή. Ακόμη και παντελώς παραλυμένοι ασθενείς θα έπρεπε τότε να μπορούν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο ξανά.

  • Redesign my brain | Επανασχεδιάζοντας τον Εγκέφαλο μου (57’)
8ISFFA8
Παραγωγός: Isabel Perez & Paul Scott
Χώρα: Australia 
Σκηνοθέτης: Paul Scott 
Εταιρεία: Mindful Media 
Innovation and Technology

Εμπνευσμένος από τα επιτεύγματα του αστραπιαίου σκακιστή Marc Lang, ο Sampson επισκέπτεται την Posit Science στις Η.Π.Α, όπου ο Merzenich βοηθά καθημερινούς ανθρώπους να βελτιστοποιήσουν τους εγκεφάλους τους. Ο Merzenich ισχυρίζεται ότι με την σωστή εκπαίδευση, ο Sampson θα μπορέσει να αναπτύξει έναν «υπερεγκέφαλο» σε τρεις μόλις μήνες. Θα είναι εξυπνότερος, θα έχει δυνατότερη μνήμη και θα αντιστρέψει τον την πνευματική γήρανση. Αφότου χαρτογράφησε τον εγκέφαλο του για να καταγράψει βασικές μετρήσεις της λειτουργίας του, ο Merzenich θέτει στόχους για να επεκτείνει τη νοητική δύναμη του Sampson και για να βελτιώσει την ταχύτητα της σκέψης του, της προσοχής του και της μνήμης του. Εξασκούμενος σε ένα ειδικό «γυμναστήριο για τον εγκέφαλο» θα πρέπει να ολοκληρώσει εγκεφαλικές ασκήσεις βασισμένες σε υπολογιστή για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Μαθαίνει ταχυδακτυλουργία με τον ταχυδακτυλουργό και εγκεφαλικό επιστήμονα, Nic Price, έπειτα επιστρέφει στις Η.Π.Α όπου οι επιστήμονες της Αντίληψης Susana Martinez-Conde και Stephen Macknikl, και ο μάγος, Magic Tony, αποκαλύπτουν πως οι μάγοι χρησιμοποιούν την επιστήμη για να εκμεταλλευτούν κενά στην προσοχή μας. Μελετά με τον Αυστραλιανό πρωταθλητή απομνημόνευσης Tansel Ali, που του διδάσκει εργαλεία που τον βοηθούν στην προετοιμασία του για την αντιπροσώπευση της Αυστραλίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μνήμης του Λονδίνου. Μετά από έναν μήνα προπόνησης, η ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων του εγκεφάλου του Sampson σχεδόν διπλασιάστηκε, η προσοχή του είναι πολύ περισσότερο εντοπισμένη και η μνήμη του έχει βελτιωθεί ριζικά. Και από τον παγκόσμιο πληθυσμό των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, πήρε την 57η θέση για την απομνημόνευση καρτών.

  • Gamma Ray Bursts | Έκρηξη ακτινών Γάμμα (10’)
8ISFFA4Παραγωγός: Massih Media 
Χώρα: Germany 
Σκηνοθέτης: Marcel Weingartner 
Εταιρεία: Max Planck Society
Special Mention

Οι εκρήξεις των ακτινών γάμμα είναι σήματα από τις απώτερες άκρες του σύμπαντος που αποτελούν τις πιο ισχυρές εκρήξεις που συμβαίνουν από την εποχή της Μεγάλης Έκρηξης. Οι σύγχρονοι αστρονόμοι τις παρατηρούν εντατικά με δορυφόρους και επΕπιίγεια τηλεσκόπια. Κι όμως, το φαινόμενο αυτό αφήνει πολλά μυστήρια άλυτα.

  • Taming the Quantum World |Εξημερώνοντας τον Κόσμο της Κβαντικής Μηχανικής (47’)
8ISFFA98ISFFA7










Παραγωγός:Gitte Randlov | Χώρα:Denmark | Σκηνοθέτης:Lars Becker Larsen
Special Mention

Μία ομάδα Ευρωπαίων φυσικών εργάζονται πάνω στην νέα γενειά των υπολογιστών. Αυτοί οι υπολογιστές θα φέρουν ολοκληρωτικά την επανάσταση της παγκόσμιας τεχνολογίας της Πληροφορικής εκμεταλλευόμενοι τα πιο περίεργα φαινόμενα της Κβαντικής Μηχανικής- την Υπέρθεση και την Εμπλοκή. Αυτά τα παραδοξολογικά φαινόμενα είναι σήμερα υπό αξιοποίηση προκειμένου να δημιουργηθεί η παγκόσμια κβαντική πληροφορική του μέλλοντος. Οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούν κυριολεκτικά να κατέχουν εντελώς επαναστατική χωρητικότητα και θα είναι ικανοί να επεξεργάζονται ποσότητες πληροφοριών, που όλοι μαζί οι υπολογιστές που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο δεν θα μπορούσαν ποτέ να πετύχουν. Θα είναι εφικτό να παραβιαστεί οποιοδήποτε γνωστό σύστημα κωδικών ασφαλείας σε δευτερόλεπτα όπως δείχνει ένα πείραμα από το Ίνσμπρουκ. Στο Μόναχο επιστήμονες προσπαθούν να αναπαράγουν μία τεράστια εικονική πραγματικότητα σε έναν κβαντικό υπολογιστή που ίσως αποδειχτεί ως εκείνο το εργαλείο που θα λύσει τα προβλήματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι και της τελικής μοίρας του σύμπαντος.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2015 ‘ΩΡΑ 20.00

ΘΕΜΑ: ΦΥΣΗ-ΦΥΤΑ
  •   Apitherapy | Μελισσοθεραπεία (28’)
8ISFFA2Παραγωγός:Patrice Goldberg 
Χώρα: Belgium 
Σκηνοθέτης: Patrice Goldberg & Erol Cetiner 
Εταιρεία: RTBF

Προτιμάτε μέλι ή το δηλητήριο της μέλισσας; Το μέλι και η υγεία έχουν μία μακρά κοινή ιστορία. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν συνηθισμένοι στο να θεραπεύουν ποικίλες ασθένειες με αυτό. Σήμερα, είναι καλύτερα γνωστό για την ανακούφιση κατά τη διάρκεια ενός κρυώματος ή ενός ξηρού βήχα. Αλλά ξέρατε ότι τοποθετώντας το σε κάποιες πληγές, μπορεί να έχει απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες; Η κυψέλη είναι ένα αληθινό φαρμακείο. Η έρευνα πάνω στον βασιλικό πολτό, για παράδειγμα, φαίνεται να επιδεικνύει ευεργετική επίδραση στο νευρικό σύστημα. Η πρόπολη, ρητίνη που επιτρέπει στις μέλισσες να φτιάξουν τη δικιά τους κυψέλη αποστειρωμένη τόσο όσο ένα δωμάτιο χειρουργείου, αποδεικνύεται πως είναι ένα ισχυρό αντισηπτικό. Ακόμη πιο εκπληκτικό, το δηλητήριο φαίνεται κατάλληλο για ορισμένες ασθένειες των μυών και των αρθρώσεων. Στη Ρουμανία, δεν διστάζουν να φτιάξουν ανακουφιστικές αλοιφές, οι οποίες είναι πρώτες στο είδος τους. Σε μερικά νοσοκομεία, εξασκούν ακόμη και κεντριβελονισμό, μία πολύ ειδική μορφή βελονισμού όπου ζωντανές μέλισσες αντικαθιστούν τις βελόνες.

  •   Super Fungi, will mushrooms help save the world? | Σούπερ Μύκητες, Θα βοηθήσουν τα    μανιτάρια να σώσουμε τον κόσμο; (52’)
8ISFFA3
Παραγωγός:Valerianne Boue 
Χώρα: France 
Σκηνοθέτης: Anna Rizzo & Thomas Sipp
Εταιρεία: Les Films d'Ici

Ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος του Pembroke, Δρ. Mark Fricker, είναι ένας βιολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ανάπτυξη των προσαρμοστικών δικτύων του συστήματος της μούχλας, και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτήν την αποτελεσματική μηχανική των σχεδίων υποδομής. Το έργο του Δρ. Fricker έχει παρουσιαστεί μαζί με αυτό των συναδέλφων με σχετικά ερευνητικά σχέδια σε μία επιστημονική ταινία με όνομα Σούπερ Μύκητες: Θα βοηθήσουν τα μανιτάρια να σώσουμε τον κόσμο;

  •   Flowering Plants |Ανθοφόρα Φυτά (10’)
8ISFFA6Παραγωγός: Massih 
Χώρα: Germany 
Σκηνοθέτης: Anna Massih 
Εταιρεία: Max Planck Society

Οι καλλιέργειες αποτελούν τη βάση της διατροφής μας. Καλή συγκομιδή είναι, επομένως, ζωτικής σημασίας για την επιβίωση όλων μας. Προκειμένου μία πλούσια συγκομιδή να επαυξάνεται, τα φυτά πρέπει να ανθίζουν στον σωστό χρόνο. Αλλά πώς ένα φυτό ξέρει πότε πρέπει να ανθίσει; Μόνο εκείνοι που κατανοούν τους μηχανισμούς των φυτών μπορούν να συμμετέχουν στην ανάπτυξη των καλλιεργειών και στην προσαρμογή τους, για παράδειγμα, στις νέες κλιματικές συνθήκες.