ΘΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2015 # «Ο ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΣ» |ΤΡΙΤΗ 28-07-2015, ΩΡΑ 21.30 | ΚΑΣΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ #

Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας σας προσκαλούν την Τρίτη 2807-2014 ώρα 21.30 στο Κάστρο Λαμίας, όπου θα προβληθεί η ταινία “Ο Ειρηνοποιός” μία από τις πιο κωμικές στιγμές του αστείρευτου Γούντι ΑλενΕίσοδος ελεύθερη.

Woody Allen’s
«LOVE & DEATH»

Υπόθεση: Όταν ο Ναπολέων απειλεί να εισβάλει στη Τσαρική Ρωσία, ο δειλός Μπορίς Γκρούσενκο (Γούντι ΆΛεν) αναγκάζεται να καταταγεί στον στρατό για να σώσει τη χώρα του. Μάλιστα καταφέρνει να αιχμαλωτίσει μια ομάδα αξιωματικών του εχθρού αλλά ο Γαλλικός Στρατός είναι πολύ ισχυρός και σύντομα ο Ναπολέων φτάνει στη Μόσχα. Ο Μπορίς μαζί με τη Σόνια (Νταϊάν Κίτον), η οποία είναι η αγαπημένη του καταστρώνουν σχέδιο δολοφονίας του Ναπολέοντα αλλά κάποιος άλλος τους προλαβαίνει…

Γυρισμένη το 1975, σε μια περίοδο που η Αμερική μετρούσε τις πληγές της (το 1973 θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το Βιετνάμ), η φαρσοκωμωδία του Allen, αποτελεί πάνω απ’ όλα ένα καυστικό σχόλιο στον παραλογισμό του πολέμου. Μέσα από ένα καταπληκτικό εύρημα, δηλαδή την τοποθέτηση της δράσης σε χώρο και σε χρόνο παράταιρο, τη Ρωσία του 19ου αιώνα, καταφέρνει να αποκλιμακώσει την ένταση της εποχής και με χιουμοριστικό τρόπο να «μιλήσει» για τη ματαιότητα και το ανώφελο της ένοπλης σύγκρουσης, τους στρατιώτες-αθύρματα στα χέρια των ισχυρών και να αναγάγει τη δειλία στη μέγιστη στρατιωτική αρετή.

Παραγωγή: Ρον Κάλις, Ραλφ Ρόζενμπλουμ, Τζορτζ Χάιβλι | Γαλλία, Η.Π.Α. |1975 
Σκηνοθεσία: Γούντι Αλεν 
Σενάριο: Γούντι Αλεν 
Φωτογραφία: Γκισλαίν Κλοκέ 
Μοντάζ: Ρον Κάλις, Ραλφ Ρόζενμπλουμ 
Πρωταγωνιστούν: Γούντι Αλεν, Ντάιαν Κίτον, Τζορτζ Αντέτ, Φεοντόρ Ατκιν 
Διάρκεια: 85 λεπτά  | Εγχρωμο

Μόλις δύο χρόνια πριν από τη διασημότερη κινηματογραφική κωμωδία του, τον «Νευρικό Εραστή», ο Γούντι Άλεν αποφασίζει να κλείσει την πρώιμη δημιουργική του περίοδο μ’ ένα επικό κωμικό όργιο. Ηθικά διλήμματα, φιλοσοφικές αναζητήσεις και μεταφυσικές ανησυχίες «κονιορτοποιούνται» από την αδυσώπητη γουντιαλενική σάτιρα, η οποία ωστόσο αρκετές φορές δοκιμάζει τα όριά της.(αθηνόραμα)

Μία κλασσική κωμωδία του Γούντι Άλεν, με πλήθος αναφορών και επιρροών, από τις ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, «Χαμόγελα Καλοκαιρινής Νύχτας» και της αγαπημένης «Περσόνα», μέχρι τους Ρώσους κλασσικούς συγγραφείς, Ντοστογιέφσκι και Τολστόι, όπου γνωστά και καταξιωμένα έργα τους όπως: «Οι Αδελφοί Καραμαζόφ», «Έγκλημα και Τιμωρία», «Ο Ηλίθιος» και το «Πόλεμος και Ειρήνη» σατιρίζονται, ίσως με υπερβολή αλλά χωρίς προσβολή…(Γιώργος Ρούσσος | TVXS)

Ετοιμαστείτε να γελάσετε με όλη την καρδιά σας, μέσα σε έναν σινεφιλικό, φιλοσοφικό, αναχρονιστικό παροξυσμό. Όσοι αγαπάτε την κλασική ρωσική λογοτεχνία όχι μόνο δεν θα ενοχληθείτε που γίνεται βορρά κωμωδίας, αλλά το αντίθετο θα χάσετε τα άντερα σας από τα γέλια! Μια ταινία που είναι καιρός να επανανακαλυφθεί από τους κριτικούς (φυσικά και από το κοινό) και να πάρει την θέση που της αξίζει στο πάνθεον των καλύτερων του είδους. Λίγα λόγια και σταράτα (το στάρι δεν αναφέρεται τυχαία…)… Τρέξτε και δεθείτε στις θέσεις σας για ασφάλεια!(Σταύρος Γανωτής |myfilm.gr)