Approved for Adoption # ΤΡΙΤΗ 08-12-2015 | ΩΡΑ 21.15 #

Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας σας προσκαλούν την Τρίτη 08-12-2015 ώρα 21.15 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, στην προβολή της ταινίας «Approved for Adoption»(Εγκρίθηκε για υιοθεσία) του Γιουνγκ Σικ Γιουν. Μία πρωτότυπη αυτοβιογραφική ταινία κινουμένων σχεδίων από την ταινιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου, που συνδυάζει διαφορετικές τεχνικές και προσεγγίζει το θέμα της υιοθεσίας με τρυφερότητα και χιούμορ. Βασισμένη στο κόμικ του σκιτσογράφου-σκηνοθέτη. Ελεύθερη είσοδος. 

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: «Couleur de peau: Miel» | «ΧΡΩΜΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ: ΜΕΛΙ»

«Grand Prize»  (Animation) Japan Media Arts Festival | 2013
«Grand prix» & «Audience award» World festival of animated film Animafest Zagreb | 2013
Audience Award – Annecy Animation Film Festival | 2012
Unicef Award (Best film about children rights) – Annecy Animation Film Festival | 2012
«GRAND PRIX»| Montreal International Children’s Film Festival | 2013

Ο Jung είναι σκιτσογράφος, 42 ετών, σύμφωνα με το μητρώο του, όμως ο ίδιος προτιμά να τοποθετεί τη γέννησή του στην ηλικία των 5, όταν ένας αστυνομικός τον βρήκε να περιφέρεται μόνος του στους δρόμους της Σεούλ. Έτσι έγινε ένας από τους 200.000 Κορεάτες που εγκρίθηκαν για υιοθεσία και δόθηκαν σε οικογένειες σε όλο τον κόσμο.
Ο Jung αποφάσισε να επιστρέψει για πρώτη φορά στη Νότια Κορέα, προκειμένου να αναπνεύσει τον αέρα της πατρίδας του, να πατήσει τη γη των προγόνων του και ίσως να βρει τα ίχνη της βιολογικής του μητέρας. Αυτό το ταξίδι συμφιλίωσης με τις ρίζες του και με τον εαυτό του (γυρισμένο ως ντοκιμαντέρ) οδηγεί τον ήρωά μας να ανακαλέσει (ως κινούμενα σχέδια) στιγμές από την παιδική του ηλικία και το μονοπάτι της ζωής του μέχρι την ωρίμανση και τη συνάντησή του με τη σύζυγό του (επίσης υιοθετημένη).

«Όπως η Μαριάν Σατραπί στο Περσέπολις, ο Γιουνγκ εξιστορεί μέσω του graphic novel, το πεπρωμένο της παιδικής του ηλικίας, πέταξε με αντίθετους ανέμους, υπέστη εξορία και αρνήθηκε την καταγωγή του πριν από την αποδοχή. Το ύφος τους, ωστόσο, είναι αντίθετο: το μαύρο και άσπρο στο αυταρχικό κλίμα του Περσέπολις έρχεται σε αντίθεση με τις απαλές γραμμές σε γκρι και άσπρο χρώμα που χρησιμοποιεί ο Γιουνγκ (…). Ο τόνος του σέπια αντικαθιστά τη ζωντανή εικόνα και εμπλουτίζει την αφήγηση με συναισθήματα, τονίζοντας το χιούμορ και την ποίηση που προορίζεται για μικρούς και μεγάλους. Αυτές οι διαφορετικές τεχνικές κάνουν την ταινία να μοιάσει με ένα καλειδοσκόπιο των αισθήσεων ενώ η μελαγχολία μας θυμίζει το έργο του Isao Takahata. «  Christophe Narbonne, Première

«Ο σχεδιασμός, με την αρμονική συνύπαρξη των 2D, 3D και τα ζεστά χρώματα, είναι ιδανικός για την υφή της μνήμης και του ονείρου. (…) o Jung αφηγείται την αμφίθυμη σχέση του με την πατρίδα του. Στην αιώνια αναζήτηση της ταυτότητας, μόνο η απαλότητα των εικόνων φέρνει την εκτόνωση.» Cécile Mury, Télérama

«Μια μαρτυρία χωρίς οίκτο, μια οδυνηρή αυθεντικότητα»Marie-Noëlle Tranchant, Le Figaro

afisa-mielΣκηνοθεσία:  Jung Sik-jun & Laurent Boileau    
Συγγραφέας: Jung Sik-jun
Σενάριο - Προσαρμογή: Laurent Boileau    
Φωτογραφία: Rémon Fromont 
Μοντάζ: Ewin Ryckaert  
Πρωτότυπη μουσική: Siegfried Canto  
Παραγωγή: Thomas Schmitt, Patrick Quinet, France 3 cinéma, Dreamwall
Διάρκεια: 71 λεπτά | Γαλλία, Βέλγιο | 2012

«Η ταινία πηγαίνει μακρύτερα από το κόμικ μου… Η κίνηση, οι φωνές, τα ηχητικά εφέ, η μουσική και η αφήγηση εξασφαλίζουν έντονη συναισθηματική φόρτιση. Η ταινία σχεδιάστηκε σύμφωνα με τους κώδικες αφήγησης στον κινηματογράφο, αλλά η αυτοβιογραφική διάσταση αυτής της περιπέτειας, μας οδήγησε να παραβούμε μερικούς κανόνες και να βρούμε το δικό μας δρόμο, τη δική μας ταυτότητα. Το μίγμα μεταξύ των πραγματικών βίντεο,τα 3D κινούμενα σχέδια και τα 2D σχέδια κάνει αυτήν την ταινία μοναδική. 
Το υλικό είναι πραγματικό και ήταν δύσκολο να καθοριστεί ένα storyboard. Πάντα παρέμεινε σε κίνηση, μέχρι το τέλος. Μια ταινία, με κύριο θέμα την αναζήτηση ταυτότητας, δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς… Ωστόσο, ο τελικός σκοπός είναι η καθολικότητα αυτής της αναζήτησης και θέλουμε να αγγίξει την καρδιά των ανθρώπων…» – Jung Sik Jun , σκηνοθέτης-σκιτσογράφος

Βιογραφικά στοιχεία :

JungΟ Jung Sik Jun γεννήθηκε στη Σεούλ αλλά υιοθετήθηκε από μια βελγική οικογένεια το 1971, όπου πήρε το όνομά Jung Henin. Σπούδασε Λατινικά και Μαθηματικά πριν ακολούθησει σπουδές καλών τεχνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, η συνάντησή του με τον Marc Michetz του έδωσε την ευκαιρία να κάνει κάποιες μικρές ιστορίες για τον Σπιρού και τον Τεντέν. Εντάχθηκε επίσης τα στούντιο του Hislaire και Darasse για αρκετούς μήνες, όπου επιμελήθηκε τα εξώφυλλα για το βελγικό περιοδικό Business. Μεταξύ του 1991 και του 1995, ο Jung συνεργάστηκε με τον Martin Ryelandt σε τέσσερις τόμους του «Yasuda», που δημοσιεύτηκαν από τη Hélyode. Επίσης, με τον Ryelandt, εικονογράφησε τη σειρά ηρωικής φαντασίας, «La Fille Jeune et le Vent» για τον εκδότη Delcourt από το 1997 έως το 1999. Μετά από ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη, άρχισε να εργάζεται για την τριλογία «Kwaidan» σε συνεργασία με τη σύζυγό του, Lee-Yun (Delcourt, 2001-2003). Το 2006, ο Jung και η Lee-Yun ολοκλήρωσαν τo graphic novel «okiya».

mieul1

Advertisements